gerak

ASSALAMMUALAIKUM !:)

Tuesday, May 22, 2012

memaafkan & meminta maaf


Assalammualaikum....
 


sesuatu perkara yang kita lakukan, kadang-kadang kita rasa kita sahaja yang betul, tanpa mengetahui isi hati orang lain, adakah mereka suka atau tidak? 
jadi jalan yang terbaik, sentiasa meminta maaf, dan memaafkan. Maaf ayat yang simple tapi sangat susah untuk di luahkan. mungkin disebabkan beberapa faktor :

-malu
-ego
-tak berperasaan 
-hati keras (syaitan dah bersarang)

dan mungkin ada beberapa cara untuk kita belajar memaafkan dan meminta maaf. 

let start memaafkan. 

mungkin kita tidak mampu nak ucap pada kawan2 dan semua orang disekeliling kita, tapi kita boleh guna cara ni. "maafkan semua orang sebelum tido", neutralkan prasaan anda, be positive, buang jauh2 dendam. insyaAllah kita aka mula memaafkan orang. 

cara lain. mungkin kita boleh bagi sumthing sebagai tanda kita nak berbaik semula. bagi hadiah ke? atau kad ke, kalau yang perempuan, boleh masak2 then makan sama2 borak cm biase, insyaAllah suma akan ok. kalau dia still wat muke, alah angap jela datang bulan.  =P

ok..memang suma dah try, tapi still rasa susah sangat nak maafkan orang, kenapa erk?? ha...ni dah parah ni beb, sies..ini tanda2 hati anda telah di kuasai syaitan!!!.. opps, no problem dude, still boleh halau setan2 tu, syarat2nya..

-duduk sorang2, dalam keadaan tenang, tarik nafas dalam2. pikir balik.. 
"dimana hak kita tuk jadi pendendam? dimana hak kita untuk menghukum orang? cuba letakkan diri kita ni sebagai darjat seorang hamba. insyaAllah, mesti boleh maafkan. sedangkan Allah maha pengampun, inikan kita yang hina lagi kotor ni, fikir sejenak. =.="?

-banyak2 bawakkan istifar, kadang2 tetibe je hati kita rse meluat mnyampahkn? tu tndanya syaitan tgh bisik2 kt telinga hang, dia dah kacau jiwa hang, "oittt si polan, di tu bla bla bla, kata si setan" yang kita terlalu ikotkan hati, pon terpedaya.... ye..memang susah nak buang prasaan tu, tp kita mesti cuba! fighting!!! ISTIFAR! 

-solat..ha ni penting, pelihara dengan sabar.. solat pelindung kita daripada digoda syaitan, banyakkan membaca al-quran, malas sangat, 1 baris pon x pe..!

try ok!! chayokk!!

meminta maaf.

senang je, pergi kat dia cakap, hey, saya minta maaf. haha. (memang la ain oi.)

ok2, tahu susah nak ucap maaf tu, senang je, skrgkn ade email, facebook, sms pe susah sangat, malu nak cakp depan2, send la mesej kn? alah baru seposen, bebaloi untuk pahala yang besar kita dapat tau. let try :)

"apa2 pon, semua ni berdasarkan pengalaman ain dan cara ain, if korang ada cara lain, tu lagi bagus..! ain harap sesiapa yang terbaca entry ain ni, lepas ni akan menjadi seorang insan yang pemaaf dan sentiasa meminta maaf pada orang lain."

hey sahabat. ain susun 10 jari memohon ampun, jika sepanjang perkenalan kita ain telah menguris hati dan perasaan korang, ain manusia biasa, buat salah tu takkan lari dalam diri ni, kerana fitrahnya manusia sebegitu, jadi, jauhi dendam, buang yang keruh, amik yang jernih.. semoga Allah redha. 


 
ok..tata. =)







1 comment:

~SaL IjOu~ said...

asuh diri lembutkan hati..perlukan sedikit masa utk ia sebati dgn diri..mmg agak payah..tp x mustahil..antara nak dgn x nak..pilihan di tgn kita~ =)

Tuesday, May 22, 2012

memaafkan & meminta maaf


Assalammualaikum....
 


sesuatu perkara yang kita lakukan, kadang-kadang kita rasa kita sahaja yang betul, tanpa mengetahui isi hati orang lain, adakah mereka suka atau tidak? 
jadi jalan yang terbaik, sentiasa meminta maaf, dan memaafkan. Maaf ayat yang simple tapi sangat susah untuk di luahkan. mungkin disebabkan beberapa faktor :

-malu
-ego
-tak berperasaan 
-hati keras (syaitan dah bersarang)

dan mungkin ada beberapa cara untuk kita belajar memaafkan dan meminta maaf. 

let start memaafkan. 

mungkin kita tidak mampu nak ucap pada kawan2 dan semua orang disekeliling kita, tapi kita boleh guna cara ni. "maafkan semua orang sebelum tido", neutralkan prasaan anda, be positive, buang jauh2 dendam. insyaAllah kita aka mula memaafkan orang. 

cara lain. mungkin kita boleh bagi sumthing sebagai tanda kita nak berbaik semula. bagi hadiah ke? atau kad ke, kalau yang perempuan, boleh masak2 then makan sama2 borak cm biase, insyaAllah suma akan ok. kalau dia still wat muke, alah angap jela datang bulan.  =P

ok..memang suma dah try, tapi still rasa susah sangat nak maafkan orang, kenapa erk?? ha...ni dah parah ni beb, sies..ini tanda2 hati anda telah di kuasai syaitan!!!.. opps, no problem dude, still boleh halau setan2 tu, syarat2nya..

-duduk sorang2, dalam keadaan tenang, tarik nafas dalam2. pikir balik.. 
"dimana hak kita tuk jadi pendendam? dimana hak kita untuk menghukum orang? cuba letakkan diri kita ni sebagai darjat seorang hamba. insyaAllah, mesti boleh maafkan. sedangkan Allah maha pengampun, inikan kita yang hina lagi kotor ni, fikir sejenak. =.="?

-banyak2 bawakkan istifar, kadang2 tetibe je hati kita rse meluat mnyampahkn? tu tndanya syaitan tgh bisik2 kt telinga hang, dia dah kacau jiwa hang, "oittt si polan, di tu bla bla bla, kata si setan" yang kita terlalu ikotkan hati, pon terpedaya.... ye..memang susah nak buang prasaan tu, tp kita mesti cuba! fighting!!! ISTIFAR! 

-solat..ha ni penting, pelihara dengan sabar.. solat pelindung kita daripada digoda syaitan, banyakkan membaca al-quran, malas sangat, 1 baris pon x pe..!

try ok!! chayokk!!

meminta maaf.

senang je, pergi kat dia cakap, hey, saya minta maaf. haha. (memang la ain oi.)

ok2, tahu susah nak ucap maaf tu, senang je, skrgkn ade email, facebook, sms pe susah sangat, malu nak cakp depan2, send la mesej kn? alah baru seposen, bebaloi untuk pahala yang besar kita dapat tau. let try :)

"apa2 pon, semua ni berdasarkan pengalaman ain dan cara ain, if korang ada cara lain, tu lagi bagus..! ain harap sesiapa yang terbaca entry ain ni, lepas ni akan menjadi seorang insan yang pemaaf dan sentiasa meminta maaf pada orang lain."

hey sahabat. ain susun 10 jari memohon ampun, jika sepanjang perkenalan kita ain telah menguris hati dan perasaan korang, ain manusia biasa, buat salah tu takkan lari dalam diri ni, kerana fitrahnya manusia sebegitu, jadi, jauhi dendam, buang yang keruh, amik yang jernih.. semoga Allah redha. 


 
ok..tata. =)







1 comment:

~SaL IjOu~ said...

asuh diri lembutkan hati..perlukan sedikit masa utk ia sebati dgn diri..mmg agak payah..tp x mustahil..antara nak dgn x nak..pilihan di tgn kita~ =)