gerak

ASSALAMMUALAIKUM !:)

Friday, April 27, 2012

Kemulian Ilmu berbanding Harta

 Assalammualaikum...
Saidina Ali r.a pernah ditanya oleh sekumpulan orang Yahudi, "10 sebab kenapa Ilmu lebih baik dari Harta?" dan ini jawapan beliau:

1. Ilmu pakaian anbiya' tapi harta pakaian Firaun dan Qarun.

2. Ilmu memelihara tapi harta dipelihara.

3. Ilmu menjadikan tuannya rendah diri tapi harta menjadikan tuannya bangga dan lupa diri.

4. Ilmu ramai kenalan tapi harta ramai musuh.

5. Ilmu menjadikan pemiliknya mulia tapi harta menjadikan pemiliknya bakhil.

6. Ilmu mendapat syafaat di akhirat tapi harta mendapat laknat.

7. Harta akan binasa tapi ilmu kekal selamanya.

8. Harta merosakkan hati tapi ilmu menerangkan hati.

9. Harta mendakwa dirinya Tuhan tapi ilmu mendakwa dirinya hamba.

10. Harta semakin kurang bila digunakan tapi ilmu semakin bertambah bila ditimba dan disebarkan.
*tapi dunia sekarang, tak da harta orang pandang hina, ada ilmu orang pandang biasa2 je, manusia2.........







2 comments:

alif haris said...

manusia akhir zaman, memandang harta lebih tinggi drpd ilmu.. sbb tu pemimpin skrg ramai orang yg takdak ilmu..nauzubillah


*reply sy tentang komen awak di blog.. betul apa yg awak katakan.. pasti akan berlaku maksiat even yg paling kecil pon. cth-macam zina hati saling merindui.. tapi pd sy, jika kita betul2 nak sesutau kita kena usaha, doa dan tawakal. jadi sy dah usaha dgn luahkan hasrat hati utk ambil dia sebagai isteri sy kelak, sy dah usaha dgn melepaskan dia sementara sy mempersiapsiagakan diri menjadi lebih baik utk mnjadi bakal pemimpin dia.. kami memang decide utk tidak berhubung sehingga tiba waktu sy bersedia .. jadi sy doa agar Allah jagakan hati dan jasad dia daripada kemudharatan dan fitnah dunia. akhir sekali sy tawakal.. serahkan pd Allah. andai dia benar milik sy, pasti Allah jagakan dia utk sy kelak .insyaALlah :) pendapat awak ?

*komen ini terpulang pada awak utk awak publish atau hide, kalau rasa ini perbualan private antara kita, hide lah. sy tak kesah

nurul ain said...

alhamdulillah, bgusla..sy doakn awk tercapai hasrat bersama dia, dun worry, jodoh tu, WALAU DIGENGGAM KUAT, IANYA BUKAN MILIK KITA, AKAN TERLEPAS JUA, WALAU DITOLAK KE TEPI ANDAI IANYA MILIK KITA TETAP BERSAMA JUA, itulah jodoh,

ye benar ckp awk tu, jika dia milik awk, Allah akn jg dia utk awk, pcyalah, :)

Friday, April 27, 2012

Kemulian Ilmu berbanding Harta

 Assalammualaikum...
Saidina Ali r.a pernah ditanya oleh sekumpulan orang Yahudi, "10 sebab kenapa Ilmu lebih baik dari Harta?" dan ini jawapan beliau:

1. Ilmu pakaian anbiya' tapi harta pakaian Firaun dan Qarun.

2. Ilmu memelihara tapi harta dipelihara.

3. Ilmu menjadikan tuannya rendah diri tapi harta menjadikan tuannya bangga dan lupa diri.

4. Ilmu ramai kenalan tapi harta ramai musuh.

5. Ilmu menjadikan pemiliknya mulia tapi harta menjadikan pemiliknya bakhil.

6. Ilmu mendapat syafaat di akhirat tapi harta mendapat laknat.

7. Harta akan binasa tapi ilmu kekal selamanya.

8. Harta merosakkan hati tapi ilmu menerangkan hati.

9. Harta mendakwa dirinya Tuhan tapi ilmu mendakwa dirinya hamba.

10. Harta semakin kurang bila digunakan tapi ilmu semakin bertambah bila ditimba dan disebarkan.
*tapi dunia sekarang, tak da harta orang pandang hina, ada ilmu orang pandang biasa2 je, manusia2.........







2 comments:

alif haris said...

manusia akhir zaman, memandang harta lebih tinggi drpd ilmu.. sbb tu pemimpin skrg ramai orang yg takdak ilmu..nauzubillah


*reply sy tentang komen awak di blog.. betul apa yg awak katakan.. pasti akan berlaku maksiat even yg paling kecil pon. cth-macam zina hati saling merindui.. tapi pd sy, jika kita betul2 nak sesutau kita kena usaha, doa dan tawakal. jadi sy dah usaha dgn luahkan hasrat hati utk ambil dia sebagai isteri sy kelak, sy dah usaha dgn melepaskan dia sementara sy mempersiapsiagakan diri menjadi lebih baik utk mnjadi bakal pemimpin dia.. kami memang decide utk tidak berhubung sehingga tiba waktu sy bersedia .. jadi sy doa agar Allah jagakan hati dan jasad dia daripada kemudharatan dan fitnah dunia. akhir sekali sy tawakal.. serahkan pd Allah. andai dia benar milik sy, pasti Allah jagakan dia utk sy kelak .insyaALlah :) pendapat awak ?

*komen ini terpulang pada awak utk awak publish atau hide, kalau rasa ini perbualan private antara kita, hide lah. sy tak kesah

nurul ain said...

alhamdulillah, bgusla..sy doakn awk tercapai hasrat bersama dia, dun worry, jodoh tu, WALAU DIGENGGAM KUAT, IANYA BUKAN MILIK KITA, AKAN TERLEPAS JUA, WALAU DITOLAK KE TEPI ANDAI IANYA MILIK KITA TETAP BERSAMA JUA, itulah jodoh,

ye benar ckp awk tu, jika dia milik awk, Allah akn jg dia utk awk, pcyalah, :)